Mahmut ABİŞ

Mahmut ABİŞ

[email protected]

GİTMEK Mİ ZOR DÖNMEK Mİ?

07 Ocak 2015 - 11:28

               
            Herkesin malumu olduğu üzere Hınıs özellikle son on yılda çok aşırı göç verdi.Halk arasında ,medya da , arkadaş ortamında  konuşulurken herkesin ortak görüşü de bunu doğrular nitelikte..İnsanlar bu konuyu dile getirirken  bir çok insanın ortak kanaati, göçün öncelikli sebepleri arasında  sırasıyla işsizlik,sosyal aktivitelerin azlığı,ileriye dönük kaygılar,eğitimde istenilen seviyelere ulaşılamaması ve feodal yapının  etkilerinin halen devam ediyor olması sebep olarak gösteriliyor..Buna kariyeri için imkanların daha geniş olduğu büyükşehirleri tercih edenler ve elindeki maddi gücü daha etkin kullanmak için yatırımlarını iş sahalarının geniş olduğu  şehirlerde değerlendirmek isteyenleri de ekleyebiliriz.


        Peki, Hınıs hiç dışarıdan göç almıyor mu? Bence alıyor. Hınıs’ı yazlık olarak kullanan, tatilini veya yılın en az 4-5 ayını ilçemizde geçirmek için gelen “ Yazlıkçı“diye nitelendirdiğimiz hatırı sayılır bir kesim var.66 Depremi nedeniyle hak sahiplerine tahsis edilen konutlar insanları yazın ilçemize gelmeye teşvik etti. Hınıs’ta karın yerden kalkmasıyla birlikte ilçemize en az 2-3 bine yakın insan geliyor. Bu sayıya ilçe merkezinde evi olup ta kışın gidip yazın gelenleri de eklersek sayının daha da arttığını görebiliyoruz.


       İlçemizden yakın zaman içerisinde göç eden insanlarla konuştuğumda söyledikleri şu cümleyi çok manidar buluyorum.”Buralar dışarıdan bakıldığı gibi değilmiş. Utanmasam tekrar memleketime geri gelirim”diyorlar.
        Peki, insan doğduğu büyüdüğü yere geri gelirken neden utanır.? Bu psikolojiyi ona yaşatan nedir? Bu söylem gelişmiş toplumlarda  yer bulan bir söylem değildir. Bu biraz Hınıs’a has bir yaklaşımdır. Karadeniz de insanların batıdan gelip dağ başlarına, ulaşımın olmadığı yerlere dişinden kovuğundan artırdıklarıyla sırf memleketinden kopmamak, çocuklarına kendi kültürünü tanıtmak için kalabilecekleri bir yer yaptıklarını görüyoruz. Hemşehrilerinin dışarıdan gelip ilçesinde iki odalı bir ev yapan birini baş tacı ettiklerine şahit oluruz.


       Bizde durum nasıldır?”Al işte gitti beceremedi ve döndü “diye insanları yadırgarız. İlçeden göç edip giden bir kişi döndüğünde bu tür dedikoduların olacağını bildiğinden ilçeye döneceği varsa da dönmüyor. Maddi imkânları iyi olup ta ilçemize yatırım yapmak isteyen bir girişimci kendini yeterince güvende hissetmediği için ekonomik olarak riske girmeyip projelerini başka yerlere taşımak zorunda kalıyor.


      Yeni  dünyalara açılmak, yeni planlar yapıp hayata uygulamak gerçekten çok zordur. Maziyi, anıları ve kurulu düzeni terk edip gitmek, hayata dair ümitler beslemek zordur. Gidenleri anlamak gerekir. Bu ümitleri besleyen insanları çıktıkları yolda  umduğunu bulamadığı için geri dönmek isteğini Hınıs'ta yaşamına devam etme kararını da  biz Hınıslıların anlaması gerekir. İnsanlara geri dönmek istediklerinde psikolojik destek vererek onlara yardım etmemiz gerekir. Hınıs’ta tekrardan yeni kuracakları düzen de onlara elimizden geldiğince yardımcı olmamız gerekir.


        Bakınız dostlar;Hayat zor bir zanaat..Bazen hiç bir şey istediğimiz gibi gitmeyebilir.Maddi sıkıntılar yaşayabiliriz,geleceğimize dair umudumuz tükenebilir.
Bazen bunalır hayata küseriz.Bazen gördüğümüz zulümden yılgınlık yaşarız.Allah kahretsin deriz..Her şeye rağmen bizi Hınıs’a bağlayan tüm değerleri bir kalemde silip çekip gideriz.Ancak pişmanlık duyarız .


        Keşke deriz..
       "Keşke yapmasaydım. Hınıs’ta kalıp direnseydim". Deriz. "Keşke bozmasaydım düzenimi" deriz. Ancak yapamayız. Falanca ne der. Filanca üzerime güler gibi basit gururlarımıza yenik düşeriz.
       Yardımseverlik, memleket aşkı, komşuluk ilişkilerimizi sağlam tutmalıyız. Sıkı tutmalıyız ki Hınıs bir yerlere gelsin. Fakire, zengine, güçlüye, güçsüze aynı gözle bakmalıyız. Güçlü zayıfı eziyorsa, hor görüyorsa sırf güçlü olan taraf olduğu için ona yaranmamalıyız. Bu memlekette zorla göç ettirilen kişiler oldu. Zamanında sahiplenemedik. Onlara yardımcı olmadık. Zayıf olan gittiğinde memlekette göç oluyor diye kahve köşelerinde dedikodu yapmakla yetindik.


       Velhasıl, bu memleketten gitmek kolaydır. Hınıslılar bu kafayla hareket ederlerse,dönmek ise çok  zordur.Allah gidene de dönene de yardım etsin.....

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 6 Yorum
  • Vatandaş Rıza
    9 yıl önce
    Aldırma deli gönlüm giden gitsin sen şarkılar söyle içinden boşver...
  • Gitmek mi Dönmek mi?
    9 yıl önce
    Gurbet zordur... Acıdır, zehirdir... İnsanın memleketinde garip kalması ise başka bir zordur.. Ey Hınıs ey benim sevdam senden gitmekmi zor yoksa gittikten sonra dönmek mi?
  • Hasretle huzursuzluk çatışıyor içimizde
    9 yıl önce
    Mahmut bey zaten tüm detayları ile yazmışsın zaten göçün sebeplerini. Ancak unuttuğun bir şey olduğunu fark ettim. Asıl ve en önemli sebep terördür.İlçemizde ve yörede, özellikle çözüm sürecinde devlet ve halkın sabrını zorlayan terör ve yağmacılar ilçemize ve bölgeye en büyük zararı verdiler. Hınıs hiç bir zaman yağmacı terör kadar zarar görmemişti. Umarım halk aklını başına alır ve memleketin huzur ve refahına, birlik ve beraberliğine katkı sunar. Tüm Hınısa ve Hınıslılara selam olsun.
  • melik kızıltaş
    9 yıl önce
    sevgili mahmut .duruyorsun duruyorsun. öyle bir konuya temas ediyorsun ki inan konuyla alakalı bir şey dememek mümkün değil. değerli kardeşim biz dışarda yaşayanlar ne sebeple olursa olsun memleketimizden çıkmışız.önceleri bu çıkış .hiç bir zaman temelli değildir.belki arayış belki umuttur belki kurtuluştur.bilinmez ama bir şey dir çıkanın içi doğal olarak memleket hasretiyle doludur yanar yanar ve tutuşur .zaman sonra git geller içerdeki insanların tavrı soğutur seni beklenirki ; gelişteki özlemin karşısında kendisini özleyenlerin olmasıdır yoksa sıcak bir karşılamadır.ama bulamaz normaldirde belki ordakiler in bir düzeni vardır ve siz yani biz o düzende yokuz ve doğal olarak beklentimizin karşılığı yoktur. bazen aşağilayıcı bir tonla hoş geldin denir bazen yüz çevrilir.biz bunuçok anlamayız .çünkü beklentimiz yoktur .sadece sıcak bir merhaba dır yanlış anlaşılmasın bu tümden yok değildir .var olan değil olmayan incitir. bu geri dönüşü zorlaştırır sıkar ve başka bir arayışa iter. belki bu tüm küçük yerlere hastır. ama şu kesin hınısa hastır HOŞ GELDİNİN HEMEN ARDINDA GADA NE ZAMAN GİDİRSEN*?
  • Suat Mehmethanoğlu
    9 yıl önce
    Mefta olmuş deli gönlüm yanar durur, Memleket isterim sevdasına tutuşmuş... Ya Hay der adaletine sığınırım devrin, Ya adaletsizliğin pençesine tutuşmuş... Sevgili Mahmut, öncelikle özellikle biz gurbetçileri ilgilendiren güzel bir konuya temas ettmişsin. Yalnız birçok eksiklikler görüyorum tabiki kendi tarafımdan, gurbetçiler tarafından. Öncelikle şunu belirteyim. dünyanın neresine gidersek gidelim, hınıs kadar özgür, hınıs kadar serbest bir bölge daha bulamayız. nedir bu özgürlük yada serbestlik? Ataerkil bir toplum düzenini yaşayan hınısımızda erkek kesimi istediği şekilde gezebiliyor, istediği şekilde istediği yere rahat bir şekilde gidebiliyor. Erkeklere münhasır olan bu serbestlik manidardır. Lakin hınısta ailesiyle birlikte gidilebilecek gerçekten çok güzel yerler vardır. Tabi insanlarımız biraz daha içe kapanık olduğu için bu güzelliği bu ortamı ya bulamıyor yada ataerkil bir toplumun kurallarına ters düştüğü için uygulamıyor. Tabiki benim söylemek istediğim bunlarda değil. Ben bir hınıslı olarak dünyanın neresine gidersem gideyim farketmiyor. Çünkü yukarıda belirtmiş olduğum dörtlüde, sevdamız, özümüz, herşeyimizle bir memleket vardır orasıda hınıstır. Ancak.... Hınısta, hınısımın insanlarında, hiç kimse kusura bakmasın, ama en yakınımızdan başlarsak, ben bir adalet, bir düstur bir nizam terazisi bulamıyorum. Bir benlik güdüsü vardırki içimzde, kim ne yaparsa yapsın, " hep ben, hep ben diyoruz." İyi olursa ben, kötü olursa ben değil misali. Hak hukuk olmayınca, disiplin olmayınca, saygı ve sevgi çemberi aşılmışsa eğer, bu sence ne kadar etik olur amcaoğlu. Eğer Hınısı ayakta tutmak istiyorsak, öncelikle insanlarımızın kendilerini bir güzel hesaba çekmeleri gerekmiyormu? Yılların, geçen zamanların hesabını, yapılan haksızlıkların hesabını irdelemek ve az biraz vijdan muhasebesi yaparak kendi hatalarımızın, kendi kusurlarımızın hesabını denetleyemezmiyiz. Doğrudur Hınıstan giden insanlarımızın belkide birçoğu pişmanlık içerisindedir, belki hınısa geri dönmek isteyecektir. Ama.... Ben hınıs insanını çok iyi biliyorum... Ne o gittiğin yerde .... yemedimi yada buna benzer alçaltıcı laflar maalesef birer tokat gibi suratımıza iniverir. Keşke hak hukuk kurallarını ön plana alabilsek amcaoğlu keşke.İnan bana şu anda şuraya o kadar çok şeyler yazmak istiyorum ki. Adeta cümleler kafamda cirit atıyor. Genede Allah bizere, yurdum insanına hakkıyla ve adaletiyle yaşamayı nasip etsin. Saygılarımla
  • ebu
    9 yıl önce
    yazlıkçılar bu senede dahil iki üç yıl içerisinde artık gelmezler...kendinizi kandırmayın geri dönen kim irdelemek lazım...sıfırı tüketen bir memlekete biçareden başkası dönmez göreceksiniz orada herkes birbirini gölgesinden tanıyacak orası mega bir köy kötü bir kasaba... aklıyla yaşantısıyla düşüncesiyle.. ekonomik olarak muazzam bir çöküş olacak....buda göçü hızlandıracak unutmayın insanın olduğu yerler kalkınır