Fanatizmin Yan Etkileri
Sporda, siyasette, günlük yaşamda tutkular öyle bir boyuta ulaştı ki, insanlar hiç bir şeyi sorgulamıyorlar. İnsanlar, kurgulara sadık bir şekilde aidiyet duygusunu ispatlamak için kendine keskin sınırlar çizip o sınırların dışına çıkmamak için özel çaba sarf ediyorlar. Bunun adı fanatizmdir.
Aslına bakarsanız insanın yaşam gayesi fanatizmle izah edilebilir bir gerçek değildir. Günümüzde sınırlı bir ömür süresi içerisinde, kaliteli bir yaşam arzusu fanatizmle köreltiliyor. İnsan gerçeğe ancak ve ancak sorgulayarak ulaşabilecekken bir olaya farklı pencereden bakmadıkça doğruya ulaşmak mümkün değildir.
Özellikle spor ve siyasette fanatizm o kadar uç noktalara taşındı ki, tüm değerler yerle yeksan oldu. Farklı kutuplardaki fanatikler aynı evin içerisinde bile kavgaya tutuşur oldu. Haliyle toplum psikolojisi buna bağlı olarak her geçen gün daha fazla gerilmeye başladı. Düşünün sporda tüm takımlar bu ülkenin takımları, siyasette tüm partiler hakeza. Spor takımları başarılı olduğunda bireysel olarak vatandaşa katkısı sadece moralman olur, siyasi parti kazandığında iyi bir yönetim var ise vatandaşın sosyal hayatına katkısı olur. Bu kazanımları elde etmek için gözü kapalı fanatik bir yaklaşım ne bireye nede topluma bir katkı sunmaz..
Neden mi?
Fanatik insanın tek doğrusu olur. Sadece kendi bildiği yoldan hareket eder. Düşünmez, sorgulamaz, araştırmaz ve en önemlisi dinlemez.. Karşısında farklı düşünene düşman gibi davranır ve çoğu zaman karşısındakini cahil ve bilgisiz olarak niteler. Hal böyle iken değerler, kazanımlar, birikimler bu düşünce tarzında çokta önemli değildir. Dedim ya fanatik insanın tek doğrusu vardır. Ve bu doğruya olabildiğince sadık kalır. Kendi doğrularının dışında bir dünya olduğunu ve bu dünyada yaşayan milyarlarca insanın ondan farklı düşündüğünü göremez.
Çıkarları için fanatik olanlar var birde. Daha doğrusu fanatik görünenler. Bunlar sorgularlar ve araştırırlar. Körü körüne savundukları fikrin aslında doğru olmadığını bilirler. Ancak çıkarlarını korumak için gerçek fanatiklerden daha fanatiklermiş gibi davranırlar. Bana göre bunlar ahlaksız fanatiklerdir..
Oysa yaradan insana düşünme yetisini vermiştir. Bu yetiyi verdiğinde sorgulamasını ve araştırmasını istemiştir.
Adalet demiştir.
Hak demiştir.
Bu iki kavram fanatik bir yaklaşımla göz ardı edildiğinde gerçek doğruya ulaşmak mümkün değildir. Toplumsal barışa zarar verir. Huzursuzluklar başlar ve nihayetinde kargaşa ortamı oluşur. Bu da fanatizmin yan etkisidir.